Sunday, September 27, 2009

Beraya di Kelantan

Tuesday. 22/09/09. Raya ke-3.
Arriving at destination. Ceh. Macam GPS. Hehe. Sampai je KLIA, check2 handphone, Garmin ku rosak! aiyak.. So main gamble je drive from Putrajaya tu ke apartment ku untuk letak balik some stuffs - sesat sampai 2 jam okee! Wasted gile haih..

Gerak from apartment at exact 4.30pm. We bnyk stop stop la. I drove from 2.30 (since dari Putrajaya yg sesat2 tuh) until 7.30pm, which by that time baru reach Kuala Lipis haha. But I has the horror of driving on jalan kampung la. 1 lane punya road. omg.. miserable oke if kereta depan kita tu bawak 60km/j sahaje & nak potong susah cuz the opposing lane pulak banyak kereta.. mmg high stress (-_-!). Dad's turn to drive pulak. Mmg kalo Myvi I tuh bole nangis, dah banjir jln raya tu kot. Dad bwk laju & press gila la aisy *usap2 kereta ku* cian kereta ku.. tapi laju la. by 12 midnight we reached Ayah Li's house.

So. Being back to my dad's kampung was great. I had fun. I ate ALOT. I'm loving my cuzzies. My Abg Midi got married. Food was fabulous. & I'm giving out duit raya already! Oh the feeling of able to give duit raya to my younger cousins, seeing them cheer & tergedik2 nak salam cium tangan Kak Iza derang nih - sangat mencuit hati & best :)

rombongan belah lelaki (belah kami la)


sorang lagi cousin ku kahwin yay~ *tepuk2*


dengan si permaisuri sehari. welcome to the family :)


Cousins ke ber-bowling-an whee~~ saye paling tua sini aiyok


Mai anggun berkasut tinggi. Mwahaha~


I main macam badut. Siap bola tu tercampak ke belakang. Akak yg jaga counter JEGIL kan mata je. hoho.

I'm officially an adult I guess. My uncles & aunts da trust me to bring their kids jalan2. I drive around KB by myself (well, actually, with GPS's navigation la haha, after reformatting my memory card & re-install Garmin - darn! charged another RM50!). Guess I underestimated my younger cousins ni. I remembered them as young rascals je dulu. But they're all grown up now. And very very well mannered considering their age. Oldest would be in form 2, while some are as young as tak masuk tadika lagi. Ade 1 baby je. Anak2 sedara I banyak jantan oke. So bila diorang da jumpe geng2 diorang, memang noti. But they behaved well as far as I've seen.

E.g. 1
I went out to Tesco to buy cat food untuk anak kucing kat rumah Ayah Li tu (sangat chomel! Black & Chomel are the names the kids gave. sayangnye lupe amek pic). Brought the kids along - Arif (Ayis), Alia, & Amar (Mai). Form 1, primary 4, and primary 3. Time kat Tesco I tny nak ape2 tak? - geleng2 semua. Then I ngidam Cheezy Wedges, ajak la dak2 ni g KFC.

Me: nak ape nih? (tanya semua)
Ayis: em.. nak wedges gak lah *menjengok2 kan leher nak tengok harga dkat menu kat dpan*
Mai: nak air Mirinda. Stroberi. *dah siap dgn beberapa keping RM1 dlm tangan*
I pun diam je. Saje test dak2 nieh.
Alia: *geleng2*
I ordered 2 large cheezy wedges & 2 drinks. Paid the whole while budak2 tu hulur2kan duit dorang jugak.
Bila da smpai duduk..
Ayis: Kak Iza, nak resit.. nak kira brapa.. *Mai pula terus hulur RM3*. *Alia mentelaah Whiskas yg baru dibeli dlm plastik*
Takde kes nye aku nak ambik duit budak2 nih. "Dah! Makan!" ku katakan dengan indah.

E.g. 2
Sesi memberi duit raya.
Me: Sape nak duit raya~~? *while budak2 ni tengah kusyuk main game kt laptop ku & abah mereka*
Respond budak2? Ada yg tunduk malu. ade yg yay lari pecut salam cium tangan. tapi yg pasti ade sorg nih..
Akil (form2): Takyah la mintak duit raya dari Kak Iza! Kak Iza baru kerja tu! *marah si abang kepada adik2nya*
"Dah! Ambik je!" ku katakan dengan indah.

Sayang btol I kat dak2 nieh. Matured dah, leh fikir & tau tak susahkan orang. Bila jalan2 pun, mmg jarang diorang ni buat tebiat pape. & With Alia & Ayis especially, I can actually duduk dengan berdua borak2 about sekolah, family, hobby, & macam2 la. Sweet jek :) Looking forward bawak budak2 nieh jalan2, since they're staying kat Shah Alam. Cousins yg lain tak sempat spend much time sangat sbb duduk rumah lain2.

Anyways. I makan sgt banyak. I dunno bape kg I da naik. But food kat Kelantan mmg sedap2. Heaven sgt2!

I'm back in KL by Saturday. Dah la tido at 1am. 3am da bangun. 4am gerak dah. Amazingly quite a number of cars were on the road already ye. Semua nak avoid the traffic I guess. Jln Gua Musang pun sangat berkabus lagi by 6am. Dad drove the whole 300km, up until Raub, then only I sambung drive the remaining 150km back to KL, straight to Legend hotel - reached by 11am. So if kira minus 3 stops, it was a 6 hours journey je la. Cool.

Next! Konvoy raya! :D

Note: okay gotta sambung tomorrow. penat berjoget dengan tikar joget baru, & esok kena kerja! after a whole 9-days break! ngaaa.. kaw2 punya Monday blues nih..

13 comments:

HafizAizuddin said...

Gud job diucapkan kepada younger cousin ko(laki2 shj). Mesti derang sonok dapat duit raya sbb tahun ni bertambah sorang lagi banker~~

Jo said...

KB-KL 6 hours? 0_o! super cool..

mine is about 8 hrs..7am-3pm tu pon my dad dah "oit bawak slow siket.."

john said...

izza.. email me the pictures.. hehe.. not bad ar.. some one giving out duit raya all..

izza` said...

Hafiz: ehe ye ar, da bape ketul nisbah laki kpd ppuan dlm list cousins ak ni 4:1, mmg la nmpk dak2 laki tu lg bnyk baek ehe

Jo: bawak time awal pagi, keta x bnyk. plus, dad bwk cm org gila. hoho.

John: aa john, nnt bile i online ngn broadband ye. kt ofc taley hee.

Izad Che Muda said...

Cam kenal je bowling place itu.

kEyrOL~ said...

nk duit raya!

Taufik_Kepet said...

Yg baju jubah itam 2 bli kat mane yer????

izza` said...

Medtek: haha kalo ko x knal x mungkin ko org klntan

keyrol: aku tak kasik org tua hahaha

kepet: er.. beli kt sabah. tp tauke kdai tu org smnjg. ape soalan ni..

Taufik_Kepet said...

sbb macm baju jubah nenek aku punye...
ngehehehe

xxfanaxx said...

mana gambar kak na?
kecik hati nih!
hahaha~
sayang tol laa raya nk xleh nk spent time bebetol..
very the bz..
huhuhu..
nk men bowling gakkk..
gian nehhh~

izza` said...

chelakhe pny kepet haha

kak naaa! mane gmba kite bedua! isk.. kite xde pn amek gmba bedua wuwuw :( tu laa, nextime kne lepak minum kopi sama2 nih ehe

Taufik_Kepet said...

ok la 2...
nenek aku lawa ape...

atikah saari said...

akak...
xkenal pon akak, tp saye terjumpa kat my friendnyer blog...

suke2 bce ur blog...hehe...
"ku katakan dgn indah.."...i wish i can say that toooo next year...aamin...

nice to noe you..(ceh, wpon akak x knl sayer ^^V )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...