Tuesday, December 7, 2010

Kucing Haha Kucing

Before
.
.

.
.
After kena kacau
.
.


Haha. OK I memang minah freak kucing.

Sunday, December 5, 2010

The Sudden Island Escape

It all started with a simple question i threw to my parents: "Gila ka saya kalau saya mau pergi pulau satu orang?". And my mum replied: "Gila."

Silence.

Next question: "Jom pi pulau?"

And my mum starts dialing her contact. & its all arranged for a day trip to Bunga Raya and Gayana Island. Meet at Jesselton Point 10.45am tomorrow (Sunday).


Sigh. My initial plan to go all by myself was because (1) I wanted to find a peace of mind, (2) I don't feel like talking to people, (3) I hate waiting for others, as much as I hate others waiting for me, (4) I simply wanted some time alone & (5) indulge into the beautiful mother nature.

But then. Oh well. It so happened a friend of Mama has been ajak-ing them for quite some time. So this is the time lah. Its an all expense paid trip. All 11 people in the group. Inclusive of Papa, Mama & myself. (So much for my quiet pulau trip, duh!)

I wanted to go Manukan Island. But Aunty has arranged for Bunga Raya (a new island) and Gayana Island pulak. Sigh. This is like an island hopping trip - the Orang Kaya style. Why? Keep on scrolling...

Arrived in Bunga Raya Island. Nicely landscaped. Lots of Bunga Raya. Obviously. Water was abit keruh. Our tour guide said its the monsoon season, and you cant swim here. Fine.


They built this waterfall in the island.


It was a pretty sight & serene. Not many tourists were there.


A swimming pool facing the island.


And the tour guide kept pusing2 the pulau and showed us the spa house, the urut house, and I began wondering whats our motive coming here..

Mind you, this is the toilet of a guest house - RM8,000 per night's stay. Got jacuzzi, own mini pool, 3 bedrooms, 2 storey bla bla bla...


While this is the cheapest room they have here. RM1,700 per night's stay. A simply room with toilet attached, a mini pool, facing the sea. But RM1,700 per night? Gahh...


And we got on the boat again to Gayana Island, where we had our lunch.


And I am ready to snorkle baby!



Without the fins & safety jacket, the goggles & mouthpiece costs RM10 rental je!

Oke cukup gambar budak sengal sawan snorkle sejam + tak reti2 nak timbul. Dah la syok sorang2 berenang.


But. Overall. DO NOT GO these two islands lah. Manukan is waaaaaayyy nicer & much too see. More live corals & fishes & macam2 lah!



And that's my Day-2 report back in Kota Kinabalu ;)


Oh oh btw. The best thing about living in KK. Is that. You can just pack your stuff & drive 5 mins to the jetty point here, and just go 5 choices of pulau. Oh how I love my hometown ♥

Thursday, November 11, 2010

Shattered

I used to have all these pure good thoughts towards people, the positivity vibe, looking forward and being optimistic. A naive mind I believe once belonged to each of us living souls.

But it has changed. All those trust and hope and thoughts.. Shattered.

Friendships are not as strong and pure as you used to know.

When your friend gets married, they have much other priorities and more important responsibilities. Hanging out with friends suddenly falls out from the list.

Love and sex is interchangeably used.

Marriage does not secure your partner from sleeping with someone else.

It’s not happily ever after after marriage. Scandals are so in trend.

You just can't trust sweet-tongued guys.

The logics & ethics you've learned during your degree aren't always applicable in real work situation - just because your boss said so.

You'll get fat because you redo your proposal paper drafts 45 times and final 27 times. You had no time to go to the gym.

People who smile to you in the office may be foul-mouthed than you could ever imagined.

You’ll get this a lot when you just start your work life: "Orang bujang balik awal buat apa?" - duh! Don't I get a life if I'm a bujang?

Female hormones at their 20s are more hazardous than anything you could ever imagine.


OK I dah start merepek. Goodnight.

Tuesday, November 9, 2010

Kucing Dahaga Lah


Pernah tak korang tengok kucing yang tengah dahaga?


Like. Sangat sangat dahaga.


Haha.

Sunday, November 7, 2010

tak tipu best

tak tipu best. bila dapat spend the weekend all alone at home. doing things you've always wanted to do. or simply do nothing! eating too much of the things you shouldn't be eating too much. cooking (ceh ceh! takat bubur instant). watching the long kept movies in your laptop. tengok TV yang dah berkurun i tak hold the remote control. taking your own sweet time kemas bilik tukar cadar do laundry lipat baju. beribadat secara tak ribut and baca tafsir Yaasin. bergayutan di telefon. tidur tengahari! OMG like lama gilaaa tak tidur selain pukul 11pm-6am! photo sorting & editing (which i came to think, macam dah lama tak buat photoshooting, gatal pulak tangan rasa). last but not lease, membebel kat blog sendiri. what a peaceful, awesome weekend.
tak tipu best!

Sunday, October 31, 2010

terkadang diri ini merindui..

terkadang diri ini merindui.. sembahyang berjemaah di masjid/surau.. sendirian atau bersama rakan-rakan.. rindukan bacaan ayat-ayat al-Quran merdu oleh imam.. diikuti zikir yang lunak beramai-ramai.. diselesaikan dengan bacaan doa-doa oleh imam yang merangkumi aspek2 kehidupan yang terkadang kita lalai dan ambil mudah.. lalu kenal tak kenal semua saling bersalaman dengan senyuman kerana tahu kita semua bersaudara.. tak lupa juga bangun ber qiamullail yang rasanya tidak pernah lagi dibuat sejak meninggalkan sekolah menengah..

yerla. dulu skolah asrama asyik escape surau kerja. kalau dah kena hambat ustazah suruh turun, lepas solat pun macam kabut lipat telekung lari sebab malas bersesak. imam baca doa kat depan, belakang dok borak gelak2. bangun qiam macam haram sujud pun boleh tertidur.

terkadang bila diri ini solat bersendirian, kenangan lama itu semua terimbau semula.. rindu sebenarnya nak solat berjemaah.. bila baca doa, mintak ikut sedap bahasa melayu je sebab tak hafal banyak mana doa-doa lazim.. kalau terawih pun buat sorang2 kat bilik je.. masjid sekangkang kera je, tapi sebab takde geng, memang berat nak mengangkang pergi. alasan? konon hidup kat KL ni memang masing-masing buat kerja sendiri je. dan masing2 pun sibuk. itu lah jadi nye.

tapi betul. terkadang saya merindui itu semua..

Thursday, October 28, 2010

UTP 10th Convocation


Its been a hectic & difficult few weeks I went thru back then. With my tebuan sting. Mid-year review thing. Late nights in the office. Parents coming over. Raya gatherings here & there. Drama Cinta Melayu berbabak2 Bodoh.

A bit terlambat to post this up but iyea, this was my left foot after being stung - picture taken approximately 10 days after the stung. Until now, my left foot stil tak sama color with the normal (right) foot.

So I had a great weekend escape last 2 weekends I guess. Its never too late to share these moments. I had a super time with my babes & feel so refreshed. Taking their photos, gossiping till late night, updating each other o0ooh! Love u girls!

















HAPPY CONVOCATION darlings! XOXO

Monday, October 4, 2010

Kena Sengat Tebuan uuuu First Time :'(

Niat ku pada malam sebelum kejadian ini adalah sangat suci. Saya nak masuk office awal esok, at least by 7am tu dah dekat cubicle on PC. Nak siapkan draft untuk mid-year review!

Maka malam itu pukul 10pm saya pun tarik dah selimut.

5.30am - Lagu If Its Love by Train berkumandang. Snooze 5mins. Baru bangun. Ambik tuala. Masih berpakaian pls everyone. Melangkah ke toilet, kaki kiri (lebih afdhal) took the lead mengkuis2 mencari selipar toilet.. and CAK!

Perrghhh sakit dia menyengat sungguh. Dengan laju otak saya mengflash-back saat2 berus gigi sebelum tidur semalam. Ada tebuan duk bodoh langgar2 lampu kalimantang dlm toilet tu. Saya pun biarkan aje la, thinking malam nanti dah tutup lampu dia terbang la dia keluar. Rupanya kau tidur pulak dalam selipar aku! Arghh..

So. Iyea. Saya disengat tebuan. Terus terlompat2 terduduk di katil n tekan kaki kuat2 tahan darah dari circulating laju sangat & bawak the venom jalan jauh2 dalam badan. Cepat2 cari something ikat kuat2. Erghhh.. Memang berair mata time tu.


Apa nak buat ni? Housemates pun tak bangun lagi. Call papa. Papa kan doctor tauliah sendirian berhad.
Papa: Assalamualaikum! (uih bapak aku macam pak aji pulak)
Izza: Aaa salam papa.. erm.. Kena sengat tebuan..
Papa: Allah Hu Akbarrrrr~~~ Masya Allah!

Aaaa hehe. Papa pun tak brapa sure, tapi dipesannya sapu antiseptic for insect bites kalau ada, tapi takde pulak. Papa pun kata nanti dia check kat internet dulu and call balik.

Saya pun proceed je lah mandi tanpa mengenakan air kat kaki kiri tu, aand bersiap2 seperti biasa. Nak jugak masuk office nih. Tengah fikir2 g klinik 24jam terus ke or g office dulu.. tunggu Twin Towers Medical Center (TTMC) bukak which is like 8 or 9am. Time tu baru 6.20am kot.

Tak lama pastu papa pun call. Dia baca kat internet. Bee sting. Taruk colgate to soothe the veins. Also apply cold ice. Saya pun taruk la colgate.

Ni gambar tebuan jahat tu. Nyah kau! Ambik gambar sebab nak tunjuk doctor in case doctor tanya. Saya kan lembu & kerbau pun tak pandai beza. Inikan lebah & tebuan. Tapi saya ingat sangat tebuan ada jalur oren n muka nampak garang sebab dulu kecik2 rumah ada tebuan.


Dengan selamba yaya nya saya pun drive ke Klinik 24jam yang terdekat sorang2 berpakaian kerja segak. Nasib kaki kiri and kereta auto. Bila masuk jumpa doc, free2 kena bodoh sebab taruk colgate. Siap tanya website mana tengok tuh. Aaa doctor garang hehe.

Doc: Saye kena inject kamu ye. Ni untuk prevent general allergy. Takut tiba2 nanti you mata or muka badan terbengkak gatal2. Naikkan baju lengan.
Izza: Oooh.. Aaa jarum eekk.. Hehe.. Baeklah..
Doc: Urm.. Tapi sakit tau ni. Lengan kamu tak cukup lemak lah. Cucuk kat bontot lah.
Izza: Eh tapi doc, lengan saya gemuk, banyak je lemak jugak.
Doc: Betul? *sambil jeling kejap lengan saya* Eysh sakit ni. Takperlah kat bontot je lah. Gi baring.
Izza: Aaa baek...

Betul la sakit injection tu. Terasa betul ubat die ergh.

Pastu nurse pun clean kan kaki ku dari colgate bodoh tu ngan normal saline, and sapu antibiotic secolek.

Doc: Saya kasi kamu MC satu hari ye.
Izza: Aaaaahhh? *ngan muka terkerut dan macam sedih tak rela*
Doc: Nape? Nak gi kerja jugak ke?
Izza: Ha'aah.. saya sayang kerja saya..
Doc: Takpe ambik dulu MC ni, rasa2 nak pitam pakai la
Izza: Aaa baek..

Pastu kasi ubat pills Kurang Bengkak dan Tahan Sakit. "Nanti few days lagi dia bengkak & bernanah, datang balik la. Tapi kalau datang allergy like you sesak nafas, pening2 berpeluh2 tu, you kena gi hospital terus, tu kami takde treatment" Aark ngerinye kene gigit tebuan.

Time tu dah 7.30am. Saya pun lalala drive ke office and singgah pickup Darnih. Nasib dia ada, boleh sambil drive and makan muffin and minum milo untuk isi perut before makan ubat.


Masuk office dalam 8.20am. Patutnya our team buat mid year review discussion. Tapi sorg lagi team member pun down with bad cough. So all sessions postponed la. Speedy recovery to you too Maddy!


Urm. My boss dah asyik menghalau saya balik. Saya sengih2 je.

Boss: Izza, kejap lagi lepas meeting I hantar you balik.
Izza: Takpe takpe boss. I'm driving. Yerla japgi saya balik.
Boss: Ehh kaki macam tu nak drive sendiri balik! Takde takde! Nanti KaNid & Zida hantar balik.
Izza: Aaa.. Nguu. Kaki je ni boss. Otak masih functioning lagi..

Disebabkan dah kena ugut macam2 dengan boss, saya pun lari lah before dia habis meeting ngee. Dalam 11.30am camtu. Tapi singgah TTMC dulu. Just to make sure things oke la, sebab sakit nye tak nak surut2 erghh.. Doc sana kata oke dah tu ubat2 the earlier doc kasi. Just dia kasi jugak allergy pills just in case i kena after the jab punya effect habis. And kaki ku dimanjakan sekejap dan disapu flavine oleh nurse lemah lembut TTMC.


Doc suroh balik & rehat, jangan banyak jalan. Oo baek..

Tapi saya singgah lagi dobi. & couldn't resist singgah supermarket kegemaran just nak main nyanyaw gemuk2 di sana. Beli la jugak air mineral.


Nama pun Izza kalau dah dapat duduk rumah memang tak diam la. Memang dah tak reti tido tengahari. So duk sibuk ngemas bilik and rumah, banyak je pulak jalan ngeee.. Ada la sempat layan Nanny McPhee 2 yang baru la jugak tu.

Terharu friends & colleagues punya concern duk call2 tanya hee thank youu :') Paling sweet is my boss Pn Nid & Zida. About 5pm kot. Tiba2 dpat call kata dah dekat depan apartment! Ya Allah.. They came to melawat as well as bawak half-a-dozen Big Apple Doughnuts & ubat sapu gamat House of Healin. Terharu bangat :')

Boss: Izza esok kalau tak elok lagi takyah masuk office k.
Izza: Aaa oke je ni boss.. Otak functioning lagi..
Zida: Itu je Izza jawab dari tadi!!!
Haha :D

I took some time to google around for some traditional medication/remedy bila disengat tebuan ni. Masalah google bahasa melayu ni lah, limited resources. Bee is lebah kan. Tebuan english ape wei? Haa.. lagipun nak cari traditional remedy, kena la bhasa melayu. Ada kata taruk cuka, minum cuka. Tapi paling menarik to me was from this one blog. Dia punya wife punya rahsia la. "Sapu di 'pintu', gosok tempat kena sengat tu, ibu sendiri saja yang boleh buat, orang lain tak boleh. Ayahnya pun tak boleh buat. Ibu saja". Amazing. Ade sapa2 nak try buat kat anak derang tak? hehe. Tapi tiba2 macam tersebak sikit la saya baca article tu. Macam jauh pulak nak juih kan kaki saya ke Sabah suh mak gosok kot kan? Nguuu...

So this is my kaki now. Merah & semakin gatal2. Satgi tido nak rendam dalam air ais. Hopefully alls better tomorrow dan saya yang konon workaholic ni nak sibuk2 lah. Nites!


Maaf kaki huduh.

Kisah Org Kahwin Kami Ber ExploRace dan Malu!

Sabtu baru ni saya pergi sleep over rumah babe Oyen & Sya. Ida pun turun sama. Malam tu Ida ajak teman dia pergi ke wedding reception ex-boyfriend mak Ida kawan mak Ida punya anak. Kira wakil la, sebab mak ida jauh.

Kenduri kahwin Wedding Reception pasangan tersebut dilansung dengan agak GeRAND la. Asalnya saya tak nak pakai bedak foundation pun, tapi bila babes dah mula berjangok, and bak kata Ida kita kena park bawah bukit & akan ada shuttle pick up the tetamu, saya pun terus tempek bedak tebal sikit.

Ida pesan dah by 8pm kena ada sana, nanti kena tinggal shuttle. Tapi biasalah bila anak dara mula menjangok. Sorry. Jadi nya 7.45pm baru keluar rumah (dengan terMagrib sebelum masuk waktu nya haha)dan dengan stuck2 dekat MRR2 lagi, dan dengan stereng kereta dah pusing 360 darjah dalam 2 saat ambik kona maut sebab taknak terlepas exit yg sepatutnya, dengan pakcik tepi jalan bagi arah konfiden tahpape, berhenti tanya pakcik yang mengisi minyak kat stesen minyak tapi pakcik tua tak nampak peta, sesat masuk hutan gaung manatah.. Sampai la kitorang tanya sorg pakcik rempit orang local kawasan Kemensah tu. Baik betul pakcik itu bawak ktorg sampai ke tempat shuttle. Terima kasih pakcik! Dengan cepat2 kami hulur duit raya dalam sampul - pakcik taknak terima - tapi kami campak masuk bakul motosikal dia.

Sesampai tu dah nak pukul 9pm. Rupanya ramai je lagi yg baru jugak sampai and still queue tunggu shuttle. Depan kitorg yg baru2 jugak sampai, sebuah kereta Chevrolet Captiva. Keluar seorg pakcik, makcik, nenek, kakak sulung, kakak tengah, adik bongsu. Kakak sulung menjeling slack sebentar kereta Myvi Ida yg baru tiba. Kami dalam kereta mula berbisik.

Kitorg pun keluar kereta & control cun. Macam gerand la kan majlis ni, ada siap pakai mcm prom night dress & gown bagai. Kakak tengah berbaju kebaya putih see thru dan berseluar asyik berpeluk tubuh & kening dah bersambung berkerut2. "Apa ni? Ramai giler lagi queue kot! Bodoh la! Kalau tau macam ni elok takyah datang! Kan dah kata takyah datang!" Terpekik2 dia seorang diri tanpa dipedulikan adik beradik & mak dia. "Eeee K*mak betul!" "F*ck laa!" dan macam2 lagi ayat makian dilontarkan bertalu2 dengan kuat tanpa menghiraukan org sekeliling yg memandang, dan di depan nenek & parents dia!

Ayah & nenek bertongkat dah naik satu kereta Camry (shuttle car yg disediakan pengantin untuk ambik tetamu dr bawah bukit yaww). Queue system hampeh sket, so we walked up the hill je lah sebab tak tahan dengar minah carut tu. Peluk ketiak jugak la dengan heels naik bukit jalan tar. Rupanya ramai lagi ngah queue atas tu, sebab after that dah memang haram tak boleh jalan kaki. Lama jugak menunggu, mau lebih setengah jam jugak la. Tup2 nampak minah sengal & family dia dalam kereta lalu queue ular kami. Err.. ockay, mungkin dia relatives pengantin, takperlah.

Sampai atas. Salam2 sape2 tah. Makan2 dia nice. Its open garden concept. Atas bukit. Tapi ktorg pun kata ini kalau hujan memang kensel terus la event nya.

And it happened while most of the crowd dah nak balik. Mula2 tu dengar jugak guruh. Masing2 dah buntangkan mata. Tengah queue yg panjang bangat, tiba2 hujan! Ida terus mengeluarkan payung sakti dia. 4 orang under 1 payung ok. Hujan lebat pulak tu. Akak pakcik makcik nenek adik2 kat depan taknak berganjak dari queue sebab dah lama tunggu, sanggup je berhujan. Again. Lebat pulak tu! Abang2 dah mula bukak samping utk berteduh kepala. Tapi lama2 kuyup jugak.


Kepala kami nampak kemas dan elok la lagi, padahal badan dah kuyup! Nak2 bawah payung tu ada bontot besar 'kecik2' je orangnya.

Akhirnya sampai turn kitorg. Hasrat nak la naik kereta import gerand sket as shuttle turun, malangnya time turn kitorg tu kereta waja la pulak singgah. Takperlah good enough. "abang2 kitorg boleh naik ke kereta tu?" tanya kami gadis2 comel kepada abg yg berbasah jaga queue kereta. "Boleh boleh! Pergi nuh!"

Lalu kami pun berlari2 meluru ke kereta sambil cuba jugak stick bawah 1 payung tu. Saya la 1st meluru masuk ke seat belakang. Kelihatan cik abg yg bawak kereta panik mencampak kemas barang2 kt seat blkg. Dlm hati saya, aik kenapa baru nak kemas, kan tadi dah bawak penumpang lain? Pastu Oyen, aik, kenapa kering je seat ni. Sya pun masuk next. Ida yang pegang payung masih di luar, kelihatan seperti berebut seat depan dengan seorang makcik eh kakak. Dlm hati Ida, oh akak ni tak kisah pun join ktorg, nak cepat habiskan queue kot, and Ida dengan baik hatinya "Aaa takperlah akak duduk lah depan".

Tup tup... tak lama lepas tu baru kitorg sedar... Ini kereta TETAMU lain! Oh God malu gilaaaa! Tapi abg dah drive ke bawah, ktorg pun buat lawak cover malu je sambil blame abg yg suruh je ktorg naik kereta ni cis cis. Tapi apa2 pun ktorg malam tu memang mantap laju terus semua faham2 (bila akak tu kata kena cas utk steamer keringkan kereta la esok) and hulurkn duit raya! Phew. Akak pun sempat promot namecard bisness buat cake dia. Ktorg pun siap demand "depan lagi bang depan tu sikiiit lagi bang"

Dan sekian lah kisah explorace MRR2/Kemensah kami.

Esoknya semua bangun dengan kepala berat bagai batu dan tersengal2 badan.

Sunday, September 26, 2010

No More Tudung Malas

Nurulizza will be restocking her wardrobe of the so-called Tudung Malas...


To Tudung Rajin Sikit


& I know someone who'll cheer aloud, or probably be giving a standing ovation for this announcement.

Note: I'm noticing these tudung malas is kinda susah nak jaga pulak. Padan la aku asyik beli tudung baru, yang beli dulu asyik rosak je ironing die. Ngeh! So. No more tudung malas2 ini. Kecuali the cheapo lycra type for casual use. Lain2 will be replaced with the need-extra-effort Tudung Bawal.

Monday, September 20, 2010

Alamak. Lagi pasal Tahi Lalat

Bila I google for "face mole", I get all these junks about the meanings & what it may lead in your life & yadayadayada. Just to share some of the points extracted from here - yang jackpot kena titik dia on my face :

Position 17
You will be someone of great social prominence. You are active on the social scene and an excellent conversationalist. There is a tendency to become bigheaded about your success, which could lose you your good name. This will affect you deeply because you draw your confidence and self worth from what others think of you.

Position 18
You are a person always on the move. There is a great deal of overseas travel in your life, but you should take extra care each time you cross the great waters, as your mole prefers you to stay at home.

Position 20
A mole here can be very lucky or very unlucky. If you have a mole here, you are destined either for extreme fame or infamy. You have great flair for creativity and are also highly intelligent, but your talents can be used for both good and bad. You are not a person to be trifled with for you are no pushover and do not forgive and forget easily. This mole is a mark of someone who will go down in history either as a great or as a tyrant.

Position 21
This is a good mole, as it suggests plenty to eat and drink throughout your life. This mole also brings fame and recognition.

Position 25
You will enjoy good prosperity and recognition luck, but do be careful of excesses. Stay traditional in your attitudes and you will have a long and fruitful life.

Eh macam baik2 pulak yang kena ehe. Tapi tahyul ni tahyul tak boleh percaya hehe.

Oh oh sebenarnya ter Alamak tadi sebab as I was googling, I saw
this. Read up.

Most freckles and moles are no big deal. Some are cute, some are icky. But some are insidious, and these need to be watched. The good news is skin cancer in its early stages is usually visible and can almost always be taken care of if caught soon enough.

Who is especially at risk?
  • people who live close to the equator - the sun's rays hit more directly there so are not spread over a greater area and hence are more concentrated (Malaysia!)
  • people who have many freckles or moles (terbukti yg comel2 mengomel kat muka aku ni)
  • people who suntan regularly whether in a booth or outside
  • people who have a history of skin cancer in their family
  • fair skinned people who burn quickly (fair kah aku? hahaha)
  • people who burnt often and/or very badly as children (dulu org ingat saya anak india)
  • people who are outside for more than 2 hrs a day especially in the middle of the day
  • people who have been diagnosed with melanoma previously
  • people who have more than 50 moles (aa tak kira la pulak..)

Alamak alamak. Takut tak?

Friday, September 17, 2010

Tahi Lalat

I just noticed recently. Ada tahi lalat baru tumbuh lagi. Dekat atas tangan kiri saya. & bila belek2 lagi. Dekat pergelangan pun ada. Aik! Apasal makin bercambah. Walaupun ia just halus2 brown2. Tapi aku yakin dulu memang takda.

Pastu aku pun terus belek2 muka aku. Banyak sebenarnya tahi lalat kat muka aku ni. Ke pigmentation? Mak aku ada freckles. Most likely aku pun akan ada kot kan? Tapi aku baru dua puluh dua.

Banyak kan tahi lalat ku?
(image bulat2 hitam2 di atas adalah kedudukan asal dan asli tahi lalat di muka Izza)


Bila google di internet, Ya Allah berlambak lah tilikan pasal tahi2 ni. Kita tak boleh kot ek nak caye bende2 ni? Dah la mostly aku kena macam buruk2 je cis lagi la aku taknak percaya.

Nak share tapi macam terlalu banyak dan merepek2 haha google je la sendirik korg. Aku malas.

Friday, September 10, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri!

Ramadhan al-Mubarak sudah berakhir. Dan kini masuknya bulan Syawal. Baru hari pertama. Rasanya perut sudah boyot aiyok. Nasib tak beli kebaya.

Raya Day 1 : Rumah Tertutup dan Family Raya Photoshoot!




Kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri! Terutama kepada sanak saudara yang nun jauh di Kelantan dan berterabur sekitar Tanah Semenanjung. Tak lupa juga kepada sahabat handai, rakan sekerja, ex-ex boifrenku makcik cleaner, pak guards, lecturer UTP, tenaga pengajar Silat Cekak Malaysia (aku serius nih), makcik2 jual tudung, anak2 yatim, anak ayam dan ikan tak payah. Dan kepada semua umat Islam di seluruh Malaysia. eh. Dunia! Maaf Zahir Batin!


Oh oh sibuknya esok nak openhouse!

Sunday, September 5, 2010

Kucing Gorjes di Pasaraya

Saya ada satu pasaraya yang saya suka pergi. Ada la dekat2 tempat saya tinggal sini. Walaupun dia tak besar macam Tesco, murah macam Mydin, bersih macam Watson, saya suka sangat pergi. Takde benda nak beli pun saya pergi jugak pasaraya tu. Sampaikan tauke tu pun dah kenal lah budak nih yang datang tak beli barang pun.

Tak lain dan tak bukan, sebab ada kucing! Heeee.. NyaNyaw!

Ini Ah Bon! Hitam. Bulu panjang-panjang. Gomok2! Petang2 itu apek kena gi taman pungut dia dari bermain2.



Ini pulak Abu! Sebab warna dia macam abu kot. Sangat besar!



Lihatlah kegomokan dia. (erm tak nampak sangat kot dr gmbar ni). Btw ini saya baru balik dari office, singgah pasaraya ni utk main kucing. Background sangat bukti ini pasaraya bukan petshop kan.



Aaa lupa nama yang ni. Tapi dia paling baik antara semua2. Paling ramah la kata. Tapi most of the time kerja dia memang tidur lah dalam kotak ni. Hidung pinky2 uuu comel! Paling kecik jugak antara 4 kucing kat sana.



Ini the super gajah paling besar! Tak tipu besar and berat nak mati macam hampir tak boleh angkat. Tapi dia garang. Tapi suka je usik hoho.



Tak tau la tauke tu kasi makan apa. Tapi pekerja dia cerita memang kucing2 ni hari2 mandi and makanan tak putus. Tapi rahsia paling besar yang tauke dia bagitau is... KASI SUNAT! I think he meant mandulkan la ehe. Semua kucin kucin di atas nafsu terbantut ye. So jangan mimpi nak jodohkan kucin anda. Tapi kagum la dengan tauke tu. Penyayang betul. Kucing buangan je pun kucin kucin tu, and from baka biase2 je. Tapi dia jaga dengan baik, jadi gorjes sangat. Salute!

Bila saya besar nanti saya mesti nak NyaNyaw saya gemuk dan cantik!

Hari Raya Preparation

Kalau dah nama nak Raya tu, tak sah la tak shopping kan. Acara shopping saya telah bermula sejak sebelum mula Puasa lagi. Time tu rasa nanti puasa sure tak larat lah nak keluar pegi shopping and bergusti baju raya dengan orang ramai lagi. Siap dah beli 2 + 1 baju kurung nih ( + 1 sebab 1 tu baju kurung bodoh biasa untuk pergi kerja punya). Siap dah pakai pun pergi parti liar sebelum berpuasa dan majlis2 buka puasa.

Sebab tu kot saya pun lupa sebenarnya macam dah ada Baju Raya tahun ni. Tapi mungkin jugak sebab baju tu tak cukup GeRAND. Tapi apa-apa pun, lepas tu ada lah lagi beli 2 pasang lagi baju kurung.

Tapi apa yang pasti. Dari pemerhatian saya yang kuat la jugak shopping and macam sikit2 follow la jugak trend baju raya ni. This year punya design paling HAMPEH. Everything lah. Dari yang ropol2 kat tangan, manik2 cheapo kat leher/dada, material see-thru dan susah nak iron, corak/pattern yang kampung gila, etc. Dari Masjid Hindia ke Carrefourre Wangsa Maju ke Ampang Park/Point. Sad doh. SAD. Tah kenapa satu pun tak terkenan di hati.

I ended up with back-to-basics. The Classique Baju Kurung.

Probably saya yang kampung. Tapi takperlah. At least I don't look makcik.

Aa dah ada baju raya, musti la ada Tudung Raya jugak kaan. Urm. All I can say is.. Dalam tempoh satu setengah hari (semalam dan pagi ini) saya telahpun membeli sepuluh (10) biji tudung. Terima Kasih.

Oh oh lagi. Kuih Raya. Tak henti-henti saya beli. Saya tak suka makan pun. Tapi sebab dah diberi amanat oleh keluarga saya di Sabah kan. Ade je troli Kopetro lalu dekat office tu, ada la saya beli. Order lagi sana sini pergh. I think I spent almost RM500 for Kuih Raya only. Penat la cari Tart Nenas yang awesome. Thanks kepada yang mengrekomen macam2.





Pastu banyak la lagi barang2 sampingan yang dibeli (dan dibelikan hihi) seperti Kasut Raya, Jeans Raya, dan Brooch Raya. Suke suke suke! Terima kasih yang sabar meneman :D

Ooohh tapi yang paling gumbira riang ria bila jumpa Camera Bag (Raya) yang dah lama gila cari dan kalau jumpa pun asyik tak berkenan atau terlalu mahal. Aaaaa!!! *hysteria* Terima kasih awak! :D


Sangat sangat suka bila jumpa beg ni! Cinta pandang pertama lah! I've always wanted a new bag for my DSLR - tak suka the conventional Canon DSLR bag - nanti kena rompak dan memang tak stylo lansung. Yang ni dah la compact, size just nice, can fit in everything, and its so gadis! Chick la konon. Sila menyampah kepada yang benci Pink. AAK! (ada aku kesah~)

Oke cukup. Kena start packing. Flying back Tuesday night oooh la la~~

Friday, September 3, 2010

Dream..

waiting.. pondering.. thinking..


i think i should start dreaming..

dream BIG

yea let's start.

Sunday, August 29, 2010

a girls' night-together

It's 3am. & we're stil wide awake, cheerfully cursing each other.

Oh how I love being bujang. But as long as my friends remain bujang jugak la.
Sent via BlackBerry from Maxis

Saturday, August 28, 2010

About Make-up and Grooming

You know. When you enter the working realm, and you are in the business industry, working in a majestic office building, where people wear office suits and neckties and shiny black shoes, you are expected to have that corporate look. The Corporate Grooming.

What you wear is one of the many attributes in Corporate Grooming. But I don’t really mind that. I’m like wearing baju kurung almost every day now because it’s the month of Ramadhan (padahal dah gemuk)

I have a problem. I don’t know how (and refuse) to doll myself up with cosmetics. Or simply put – I tak pandai make-up.



I have a complete skincare regime and ritual that I follow – facial wash, scrub, toner, serum, moisturizer, eye cream, pimples cream, sunscreen, night cream… you name it.

But for make-ups… On daily basis – no, even for some special date or dinner or special events – after all my skincare ritual of toner-eyecream-moisturizer-sunscreen (morning), I’ll simply apply baby powder on my face (gila kampung!). Because I heard before that compact powders aren’t good for the skin – they get stuck in your pores. I heard/read la. But sometimes I apply la jugak after a thin layer of baby powder. Especially under my eyes as I always get those panda eyes.

Then I apply blushers on my cheek. Sebab my mum always said muka I pucat. And a layer of natural-orangery colored lipstick. And I’m done!

If ada banyak time baru I apply sikit brown (and only brown! Never black!) eyeliner on my upper eyelids, and lip gloss to my pucks.



My personal definition of make-up is to hinder our imperfections (bad eye day, pimple marks, awfull zits) and improve your facial look. It’s never hey-look-at-me-I’m-wearing-makeup!

A couple of my friends have always asked me if they could doll me up – and I’d always refuse. Because I know I’d wipe it off as soon as they’re done. I just can’t accept it. It just looks so fake and not me. No offence to anyone, really. This is just my personal reaction. But, I did give in – twice, to my friends’ requests (or rather like being forced). The process of make-up-ing me is such a hassle (haha) because I will complain and refuse and kejap kejap calit and sapu away the foundation, eyeshadow, lipstick, etc sebab I rasa its toooo obvious and lain and I malu nak striking2. Effa & Darnih endured this moments haha.

I can’t accept black eyeliner – it’s like too dramatic.
I can’t accept eye shadows – it’s just too fake-looking.
I can’t accept red lipstick – it’s too red. Or probably it just doesn’t suit me.
And I don’t know how to wear mascara.



Don’t get me wrong. I’m not against the ladies (or even guys/gays nowadays) who wear make-ups. Many appear wayyy beautiful and pleasant, and it’s a source of confidence. At times I envy them as well. And rasa diri ini sungguh kampung. I probably need a mindset change.

I tried before. “Nak rajin make-up lah. Gi kerja make-up.” And bought myself a set of make-up stuffs. But alls end dekat dustbin sebab dah expired kot.

Nak la sekali sekala make-up jugak sikit2 kot. For special occasions kan at least.

Anyone can help?


macam ni je, cukup la!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...