Monday, October 4, 2010

Kena Sengat Tebuan uuuu First Time :'(

Niat ku pada malam sebelum kejadian ini adalah sangat suci. Saya nak masuk office awal esok, at least by 7am tu dah dekat cubicle on PC. Nak siapkan draft untuk mid-year review!

Maka malam itu pukul 10pm saya pun tarik dah selimut.

5.30am - Lagu If Its Love by Train berkumandang. Snooze 5mins. Baru bangun. Ambik tuala. Masih berpakaian pls everyone. Melangkah ke toilet, kaki kiri (lebih afdhal) took the lead mengkuis2 mencari selipar toilet.. and CAK!

Perrghhh sakit dia menyengat sungguh. Dengan laju otak saya mengflash-back saat2 berus gigi sebelum tidur semalam. Ada tebuan duk bodoh langgar2 lampu kalimantang dlm toilet tu. Saya pun biarkan aje la, thinking malam nanti dah tutup lampu dia terbang la dia keluar. Rupanya kau tidur pulak dalam selipar aku! Arghh..

So. Iyea. Saya disengat tebuan. Terus terlompat2 terduduk di katil n tekan kaki kuat2 tahan darah dari circulating laju sangat & bawak the venom jalan jauh2 dalam badan. Cepat2 cari something ikat kuat2. Erghhh.. Memang berair mata time tu.


Apa nak buat ni? Housemates pun tak bangun lagi. Call papa. Papa kan doctor tauliah sendirian berhad.
Papa: Assalamualaikum! (uih bapak aku macam pak aji pulak)
Izza: Aaa salam papa.. erm.. Kena sengat tebuan..
Papa: Allah Hu Akbarrrrr~~~ Masya Allah!

Aaaa hehe. Papa pun tak brapa sure, tapi dipesannya sapu antiseptic for insect bites kalau ada, tapi takde pulak. Papa pun kata nanti dia check kat internet dulu and call balik.

Saya pun proceed je lah mandi tanpa mengenakan air kat kaki kiri tu, aand bersiap2 seperti biasa. Nak jugak masuk office nih. Tengah fikir2 g klinik 24jam terus ke or g office dulu.. tunggu Twin Towers Medical Center (TTMC) bukak which is like 8 or 9am. Time tu baru 6.20am kot.

Tak lama pastu papa pun call. Dia baca kat internet. Bee sting. Taruk colgate to soothe the veins. Also apply cold ice. Saya pun taruk la colgate.

Ni gambar tebuan jahat tu. Nyah kau! Ambik gambar sebab nak tunjuk doctor in case doctor tanya. Saya kan lembu & kerbau pun tak pandai beza. Inikan lebah & tebuan. Tapi saya ingat sangat tebuan ada jalur oren n muka nampak garang sebab dulu kecik2 rumah ada tebuan.


Dengan selamba yaya nya saya pun drive ke Klinik 24jam yang terdekat sorang2 berpakaian kerja segak. Nasib kaki kiri and kereta auto. Bila masuk jumpa doc, free2 kena bodoh sebab taruk colgate. Siap tanya website mana tengok tuh. Aaa doctor garang hehe.

Doc: Saye kena inject kamu ye. Ni untuk prevent general allergy. Takut tiba2 nanti you mata or muka badan terbengkak gatal2. Naikkan baju lengan.
Izza: Oooh.. Aaa jarum eekk.. Hehe.. Baeklah..
Doc: Urm.. Tapi sakit tau ni. Lengan kamu tak cukup lemak lah. Cucuk kat bontot lah.
Izza: Eh tapi doc, lengan saya gemuk, banyak je lemak jugak.
Doc: Betul? *sambil jeling kejap lengan saya* Eysh sakit ni. Takperlah kat bontot je lah. Gi baring.
Izza: Aaa baek...

Betul la sakit injection tu. Terasa betul ubat die ergh.

Pastu nurse pun clean kan kaki ku dari colgate bodoh tu ngan normal saline, and sapu antibiotic secolek.

Doc: Saya kasi kamu MC satu hari ye.
Izza: Aaaaahhh? *ngan muka terkerut dan macam sedih tak rela*
Doc: Nape? Nak gi kerja jugak ke?
Izza: Ha'aah.. saya sayang kerja saya..
Doc: Takpe ambik dulu MC ni, rasa2 nak pitam pakai la
Izza: Aaa baek..

Pastu kasi ubat pills Kurang Bengkak dan Tahan Sakit. "Nanti few days lagi dia bengkak & bernanah, datang balik la. Tapi kalau datang allergy like you sesak nafas, pening2 berpeluh2 tu, you kena gi hospital terus, tu kami takde treatment" Aark ngerinye kene gigit tebuan.

Time tu dah 7.30am. Saya pun lalala drive ke office and singgah pickup Darnih. Nasib dia ada, boleh sambil drive and makan muffin and minum milo untuk isi perut before makan ubat.


Masuk office dalam 8.20am. Patutnya our team buat mid year review discussion. Tapi sorg lagi team member pun down with bad cough. So all sessions postponed la. Speedy recovery to you too Maddy!


Urm. My boss dah asyik menghalau saya balik. Saya sengih2 je.

Boss: Izza, kejap lagi lepas meeting I hantar you balik.
Izza: Takpe takpe boss. I'm driving. Yerla japgi saya balik.
Boss: Ehh kaki macam tu nak drive sendiri balik! Takde takde! Nanti KaNid & Zida hantar balik.
Izza: Aaa.. Nguu. Kaki je ni boss. Otak masih functioning lagi..

Disebabkan dah kena ugut macam2 dengan boss, saya pun lari lah before dia habis meeting ngee. Dalam 11.30am camtu. Tapi singgah TTMC dulu. Just to make sure things oke la, sebab sakit nye tak nak surut2 erghh.. Doc sana kata oke dah tu ubat2 the earlier doc kasi. Just dia kasi jugak allergy pills just in case i kena after the jab punya effect habis. And kaki ku dimanjakan sekejap dan disapu flavine oleh nurse lemah lembut TTMC.


Doc suroh balik & rehat, jangan banyak jalan. Oo baek..

Tapi saya singgah lagi dobi. & couldn't resist singgah supermarket kegemaran just nak main nyanyaw gemuk2 di sana. Beli la jugak air mineral.


Nama pun Izza kalau dah dapat duduk rumah memang tak diam la. Memang dah tak reti tido tengahari. So duk sibuk ngemas bilik and rumah, banyak je pulak jalan ngeee.. Ada la sempat layan Nanny McPhee 2 yang baru la jugak tu.

Terharu friends & colleagues punya concern duk call2 tanya hee thank youu :') Paling sweet is my boss Pn Nid & Zida. About 5pm kot. Tiba2 dpat call kata dah dekat depan apartment! Ya Allah.. They came to melawat as well as bawak half-a-dozen Big Apple Doughnuts & ubat sapu gamat House of Healin. Terharu bangat :')

Boss: Izza esok kalau tak elok lagi takyah masuk office k.
Izza: Aaa oke je ni boss.. Otak functioning lagi..
Zida: Itu je Izza jawab dari tadi!!!
Haha :D

I took some time to google around for some traditional medication/remedy bila disengat tebuan ni. Masalah google bahasa melayu ni lah, limited resources. Bee is lebah kan. Tebuan english ape wei? Haa.. lagipun nak cari traditional remedy, kena la bhasa melayu. Ada kata taruk cuka, minum cuka. Tapi paling menarik to me was from this one blog. Dia punya wife punya rahsia la. "Sapu di 'pintu', gosok tempat kena sengat tu, ibu sendiri saja yang boleh buat, orang lain tak boleh. Ayahnya pun tak boleh buat. Ibu saja". Amazing. Ade sapa2 nak try buat kat anak derang tak? hehe. Tapi tiba2 macam tersebak sikit la saya baca article tu. Macam jauh pulak nak juih kan kaki saya ke Sabah suh mak gosok kot kan? Nguuu...

So this is my kaki now. Merah & semakin gatal2. Satgi tido nak rendam dalam air ais. Hopefully alls better tomorrow dan saya yang konon workaholic ni nak sibuk2 lah. Nites!


Maaf kaki huduh.

9 comments:

Sarsir said...

kan btul ak ckp..kalu x allergic xde masalah sgt(totally forgot bout pain killer..should suggesst u bout it!!)...kalu allergic baru jadik problem besar..can die!

oYaMa said...

if not mistaken tebuan is wasp.. :D
hehe. take care!~

mashimarossa said...

take care iza!!
ari tuh pun kene sengat gak ngan baby tebuan kat tapak kaki..
tapi baby tebuan je bukan mak tebuan macam dalam gambar tuh..
cepat2 kuarkan dia nyer sengat, letak minyak daun ubat TYT and esoknye tapak kaki gatal-gatal..
adik jadi nurse buang bisa yang still ade..lepas tuh da ok. naseb la baby tebuan..tapi still saket time kne sengat tuh.

take care ye~~~~~~

ururules said...

wahahahaha! ikat kaki siap ikat kemas. haha! well.. kalau ikat mati kang. rosak pulak kain tu eh? ahahaha!
n yor dad bagi salam. ekau tak jawap salam pun.
"salam" is not 'beri salam' or 'jawab salam'
nah.
http://rastamatchant.blogspot.com/2010/09/si-pandai-macam-ulama.html


@oyama
wasp = stinger = penyengat
tebuan is hornet.

oyenks said...

Izza! Tu tebuan jantan buat love bite kot eh? Hadoi hadoi. Tebuan mana la tu yang rindu sampai jahat sangat tu cederakan izZa. Very notty! Nanti aku hempuk tebuan tu untuk Izza! Biasa dia tu. Bhehe. Kidding babe. Sila faham maksud tersirat. Kui kui.

Take care too babe! :)

profwacko said...

Huhu... cian nyer kena sengat. Dah tak cantik kaki tu. adei!!

Lebah, tebuan, penyengat ... suma nie berlainan kan?? so, yg mana satu gigit izza nie??

Time kecik2 dulu slalu gak kena sengat tebuan atau penyengat tu... sapu colgate untuk bagi sejuk2 jek, nak ilangkan sakit kena makan ubat dia.

izza` said...

Faruq: tah la aku ni allergic ke ape, tp dah genap seminggu nih, bengkak semacam je lg..

oYama: hek?

saa! sangat gataaaaal! dah seminggu ni pun masih gatallll cam nak nangis gatalnye ya allah! iza pny ni takde pulak bernanah ke ape nk dipicit keluar bisa nye. kalo ade mmg dah pisit keluar lah nguu tak tahan!

ururules: aku pun x faham napa ak masih nk ikat kemas siap beriben pdhal duk ngalir2 jgk air mata tahan sakit tu ehe. thnks btw fr the info ustaz

oyen sgt bukan lovebite ni oke.. hehe

profwacko, semua tu berbeza2. tp yg pasti ini tebuan :)

Sarsir said...

pegi follow up kat klinik la...pelik lak lame2 bengkak...bese nye xsmpi sehari pon

akmal amelia said...

sy kene kt perut
alahai sakit btol
lwt mlm cmni mmg x kua mane la mkcik
izza bengkak kt kaki..sy kt perut..mmg wat ++++ buncit la
huarghhhh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...