Tuesday, August 25, 2009

Ini Aku Marah

Blog ini ditulis dalam keadaan emo.

Memandangkan aku nak kene start kerja kat KL 1 sept ni, aku kena la cari rumah kat KL. Nak rumah, takkan nak nyewa anak dara sorg. Kontek punya kontek. Dpat la ngan kawan kepada seorang kawan. Sorg Cik S. Die dpat PET gak. Org Kedah. Luckily jumpa Cik S. Dan juga seketul lagi Cik N. Dia sedang bekerja dekat ngan KLCC skrg. & plan2 nak pindah dari rumah sewa dia yg sekarang la. Nice. 3 org in this house hunting team.

Aku ikhtihar macam2. Daripada trip aku ke semenanjung last week for Convo, seminggu aku duk tanah semenanjung tu, 4 hari spent kat KL mencari2 rumah. Tabah naik LRT jalan2 ke apartment2 sekeliling ngan parents aku. Beli newspaper The Star tu scan sketul2 huruf kecik2 tuh. Sian parents aku lagi usaha kontek kawan2 dorang mintak tolong etc. Segan oke nyusahkan org. Da balik Sabah ni, aku stil search merata2 kat Internet & call agent2 rumah etc.

Bila mcm ada rumah yg suwiit2 seswai, kena la g tengok dgn mata sndri. Ak email kat Cik S & Cik N. Bagi details & mintak tlg tgk la rumah tu, if seswai, seal the deal, tak seswai, cari lg lain. Cik S usaha gak mintak cousin die yg kat KL tapi hampeh busuk x merespon SMS Cik S. Cik N pula? "akak busy lah.." "akak x sihat lah.." "akak oke je, asal jgn sewa blik akak lebih dari rm300 dah la. akak nak bilik yg paling kecik. akak tak kisah". fine..

Malam ni. Aku g tengok wayang. GI Joe. Oke aku tau terlambat, tak kesah la kan. My Aunt Sharon & cousin Damien ajak. Movie starts 9.20pm. Sebelum je masuk hall, Sis Anne call, kata dia dkat apartment kat Tmn Melati tu. RM1200, fully furnished, 3 rooms. Mmg ini la rumah ktorg usaha nak tengok since last week. Kawan mak aku, Sis Anne ni jugak yg tolong banyak. So I kate seal the deal la. Sis Anne ni pun cepat2 bayar booking RM1200 sebab ada orang lain nak jugak.

Untuk deposit, kitorang kena bayar :

Monthly rental paid in advance = 1200
2 months deposit = 2400
Utility deposit = 1200
Tenancy agreement = 300

Total = RM5100

Deposit sume ni nampak mahal kan? But nak buat macam mana. Mana2 pun 2+1 deposit kot. & kitorang dah agak agree, room rates tu bahagi 500-400-300 untuk master bedroom - 2nd room- 3rd room. I la amek yg master bedroom, since Cik N nak yg plg kecik, & Cik S nak 2nd room. I dont mind la, leh ajak member lepak2 kan.

Tapi masalahnye. Bile aku gitau la both bakal hosmet ku ni berita gembira ini. Cik S ofkos gembira, kitorg both da lama usaha nak tengok rumah tu, Cik S sampai tak tido malam risau pkir rumah. Cik N pula.

"bnyknye total nya. kak S msk ble? aunty akak x bg pindah dlm bulan puasa. akak tgh pujuk ni"

"akak bincang ngn aunty n mak akak gak. telalu mhl la utk akak. akak nk bncg jap ek. kak S PET gak ek"

"akak nk pujuk mak akak ni. diorg x bg akak pindah lak"

"akak nye gaji RM2XXX je lpas tolak epf. so mak akak x bg pindah la"

"akak pnah sewa kt penang pn x semahal ni akak dpt master bedroom. fuly furnish suma blik ade katil ada tilam. cm ne ek. akak nk sewa utk mudah tp skrg cm btmbah susah. petronas gaji bnyk xpe la" -- tu Penang kot! ni KL kot!

& seterusnya bla bla bla, aku da malas nak layan..

WTF tak?

Kitorg bukan anak Sultan gak oke. Kitorg tak start kerja pun lagi. kalau mak kau ke aunty kau ke tak bagi pindah time bulan puasa, sorry ar, tak logic babe. Aku paham kalau ko kate tak mampu, tapi pesal dulu ko kata RM300 boleh? Aku habis usaha cari rent paling murah & sesuai. Pesal ko baru terhegeh tanya mak pak kau boleh pindah tak, dulu semangat yo yo nak pindah kate. Kau tau tak bertapa kau telah menyusahkan aku? dan juga Cik S. mana kami mampu 2 org nk byr sewa Rm1200? WTF.

& now kau main lepas tangan cmtu je. Takde ikhtihar nak carikan sape2 untuk ganti kau yg telah janji nak housemate ngan ktorg. Kau mmg !@#$%^&* lah.

At the end of the movie, Aku tak tau pun GI Joe tu siapa. or apa.

29 comments:

raydcza said...

"... To all my friends of batch July 04, Jan 04, Jan 05, Flolesians & MAS 07 mates, congratulations and prepare yaself for the cruel world.."

this is the sort of things that I was referring to.. school days & campus life, those are pretty much controlled environment.. working life, opens up a new horizon.. especially when we are far away from our family. Believe me my dear, you are not the only experiencing a pretty *&$%ed up situation like this... Fida had her fair share as well. Not to mention about her moving to other houses due to ridiculous housemates.

I might not offer you any solutions, but God knows what is best for us. This is ya 1st step... stay strong, and you'll be flying in no time..

happy tots~ happy tots~~~~

datin nana said...

uish...sbr2..klo ak pon mrh..apsal yg sowg tuh tetbe nk quit..kn ckp awl2 je sng..isk..sshkn owg jek

izza` said...

No worries. I'm facing it. I'm blogging it out for fun's sake. As well as to share my F-ed up feelings when being treated that way. oh some people..

Kan Nana? sket ati ak dowh. Sabo je la bolan2 pose ni..

See. After reading other's comments on FB & here, I'm feeling much better! LOL! Sharing IS the best to see who cares X)

Guo Lin said...

cian kan ko, izza..

tp wat mase skang nih, take it as an experience lah. ade ssh ade pyh pn, next time akan jd lebey bijak nk handle isu accommodation nih.

dgn adenye pengalaman yg kurang menyenangkn nih, next time ko akan tau camner nk elak shit like this, and also camner nk elakkan diri drpd lakukan shit like this ke atas yg lain gak. sume nih jdkan kite org yg lebey baik hehe

anyway, tuh cara aku tgk shits in my life lah. chill =)

xxfanaxx said...

kasi lempang je sbijik..
nk kak na tlg?
org cmtu, mmg suke susahkan org..
blum jd housemate da mcm2..
kalo da jd housemate, lg huru-hara tu..

Jo said...

aiseh.. sorry for u.. btw hope u learned sumthing from it.. never pay to others in advance if u dun know them.. maybe the rite way is to notice them 1st before proceed with payment.. well.. shit happened rite.. hopefully u can find better osmet for u.. good luck..

Hannah said...

OMG.. marahnye.. ^&%^$&.. uhuH~ bulan puase.. x baek.. i guess better u wait for sumone from our batch or july04 dpt pet jugakk in KL, who knows aite.. rather than staying with housemates yg tabeshh n it seems that there might be rental probs in the future, better amek org yg financially stable sket n oke as a person.. berthn k.. (+_+)~`

syaima' said...

uish marah nye. ehe. sabar ek idja. dugaan pertama sebelum masuk ke dunia keje ni. -positif2-

be strong. be cool. n smoga cpat2 dpat cr pengganti hosmet itu. huhu.

chaiyo`~!!

izza` said...

haha sonot nye bace komen kemonen korg. thnks. da sgt chill tegelak2 bace eke~

guolin, bnyk nye 'shits' dlm ayat ko tu. haha

KakNa, takper. tabaek lempang org puasa2 ni. lagi2 org cm Cik N tu. nnt mak die marah :p

Jo. My aunt bukan bayar the full deposit lago, just RM1.2k for booking. sebab ade someone else pun tgh berebut nak rumah tu jugak. my aunt tu kat rumah tu kt KL, calling to me at Sabah. mane sempat I nak notify the 2 others before deciding to put in the booking. plus. sblm ni Cik N tu kate AKAK OKEEE JE. wth.

Hannah~ Cik S tu Pet July04 la. die kate kwn2 die yg dpt Pet KLCC pn mostly org KL, so takde yg mencari rumah. aiyok kn? ngu..

Haih kn best kalo Yunni dpat KL gak, xde payah2 cani hmph.. (kalo Syai ke Hannah dpat, korg duk umah korg~)

mashimarossa said...

Sabar-sabar ye za~

I wish Cik N will read this belog!

ha ha ha biar dia tawu betapa marahnya ko

Wow so sweet izza pk "I la amek yg master bedroom,I dont mind la, leh ajak member lepak2 kan".
Eh perasan lak dia nak ajak kita g umah dia lepak2..hehe tapi memang nak ajak kan za?

Charlz said...

oops.. i lambat baca ur blog this time >.< huu.. i share ur anger n frustration.. i would be pissed.. *deep breathing x2* huuu.. so how, if dia x jadi masuk then takkan u n Miss S hv to tanggung 2 org je.. unless u can rent out to ppl later on la.. manatau ke ada lg mmber2 yg dpt pet..

izza` said...

ahaha. tiba2 Cik N ni cm keling nak pulak consider bile ak kate die byr deposit part die RM1300 je. 2nd room RM1700. Ak gak byr RM2100. & saa, mmg da habis niat MUSTI la nk korg dtg lepak bilik ak boring2 wiikend oke~! wajib! X)

Chz. If u haf to kno. Cik S pun this morning suddenly ade msg I kate parents x bg, rent tu mhl. tak ke mcm i nak pengsan? oh sigh.. and Cik N pula mcm lalang mcm nak join pulak. oh dunia.. lets hope fr d best je la ngu..
Mmg la bole rent out to other ppl later, tp deposit yg lain ni, sape nk byr dlu? ngaa..

Charlz said...

ark??? so dua dua now tarik diri??? wtf?? this is FFK tahap 50 kali ganda super saiya hurh! *marah* dah la dah booking n kenot reverse.. argh.. syai n hana kalo dpt pet sure ddk rumah kan? even ejan pun.. urgh.. yunni jela kan? p(>.<)q wuuuuu al-kisah si meow yg malang... tenang2.. jaga pimples >.<

fullmark87 said...

Gila ah! ...naseb baek posa..idak aku tumpang maki skali..aku memang pantang orang yang macam nih..
btw...ni umah yang aku propose aritu ka?
sabaq je la izza oi..maen ngan anak2 kuceng tu dulu..nanti xle maen da...hehe..

ururu said...

here's a suggestion..

rent any apartment NEAR your friends house.. by friends meaning friends that will or is working in KLCC [yang ade krete atau kemudahan transport yg menghantar mereka ke stesen komuter atau LRT terdekat] tumpang mereka ke LRT dan kalau mereka pergi KLCC trus.. tumpanglah ke KLCC.. of coz lah minyak tontong

im sure u have lotsa frens WITH cars in kl..


n why search for fully furnished one? for renting.. it is more comfortable if its partially furnished.. sebab kendian leh furnish ngn barang2 yg kite beli sendri.. rase lebih puas!

but i guess dah x sempat ye.. 1st Sept is just around the corner..

izza` said...

ahaha chill2 sumer. I need u ols to chill me kot, jgn la bakar I same hahaha

Anyways, here's the latest update. Cik S kinda agreed with it after I negotiated to fully pay the utility deposit (at the end of the contract I'll get back the deposit la). So. Cool. As for Cik N. Guess she's pulling off completely dah la kot. So I'm advertising in Mudah.my for a housemate la now. oh sigh..

Pali, yup ni rumah yg ko jumpe tu. thnks a lot weh~

Ururu. thnks for ur kind suggestion. but yeah, guess it is too late. booking fee is paid. if im backing off, I'll lose RM1200.
& I was kinda looking for partially furnished. But luckily found this one. Fully furnished, at this area, at 1200 only is a real bargain.

oh jerawatku naik sume...

ah-kieym said...

ms bukak pose ko pg je gigit makcik miss N tuh..gigit skit je miss S tu sbb main2 lak die..
kalo nk rs lbih baik,lempang laju2..spy kepala otak dorg btol utk brpikir lbih waras..
hahaha..
btw congrtas~ :D

siti otai said...

isk2..sian ko..saba2..besar hikmah dier bulan pose tuh..nnti ko iklan kan la nk sewakan bilik..nk xnk for this few motnhs kene la byr mahal sket..huhu..da la baru kije ek..saba2..esok kalau jumpe akak tuh..ko sepak jer..we are with u izza!!huhu

izza` said...

walaa~ best nyer dpat kawan2 cm korg. terharu2 ehee tengkiuk2~ sgt penghibur lah korg nih XD

otai, mmg cmtu lah gamaknye uhuk. da wat iklan da. harap2 dpat sambutan (ece cm jual ape lak). mmg makan pasir la dlu ngn gaji 1st. sape jumpe ak sila jgn mintak blanje dlu ek. sensitip. uhuk~

Jo said...

maybe sng kot nak dapat org baru.. try to massive ads on the net.. sebat je mane2 portal..

lowyat.net
sewa.com.my
rumah-sewa.com
caribilik.my

huhuh gaji 3.5k xkan makan pasir kot..lols..

izza` said...

great info. thnks Jo. huhu xperlu kot sebut amount gaji tu.

AlexAlabasta said...

Jom, Izza! Aku join ko kalo ko nak gie lempang akak tuh. (Sedang emngasah tangan atas batu giling, biar panas berapi)

izza` said...

Ahaha. batu api lak. btw. latest update. Cik S & I will be moving in this 31aug lah. maybe just the 2 of us dlu. i posted an iklan kt mudah: http://www.mudah.my/vi/3754442.htm for the 3rd room. hopefuly ade yg interested la. time being, my parents tumpang 'sewa' bilik tu dlu. katanya bosan2 drg dtg KL ade tmpat tnggal. oke la kn. ngu..

Billy Aman said...

ehmo abes..huhu

aRiFf said...

weh...baru bace blog ko...xpe..dun worry..tapi mmg sial akak tuh..hehe..kalu aku dah soh byr duit deposit la..coz patut ko mntk duit dulu..nie nak share la..coz akak aku cam ko gak..sewa aparment then cari org duduk..yg pasti ko kene aware coz org tuh baru kenal ke..then dompet n barang kemas kene slalu simpan tmpt yg selamat..cam kes akak aku..hsmate dier curi duit rm600..curi baju la..nie sume dier wat diam2..lage satu kalu nak sewa dalam jangka masa yang lame kan..better ko kuar duir skit tuk beli furniture..coz rugi kalu fully furnished..coz ko kene rate tinggi untuk brpe tahun ko duk sane..kalu ko beli skit2 dulu..mybe ko dah ade aset kan..tapi nie mmg susah skit nak wat la..suggestion kalu ko nak pindah umah laen ke..hehe..mybe laki sng kot..beli toto..bwak bantal..tdo kat lantai..nak tgk tv g mapley..nak basuh baju antar dobi je..hehe..peti ais xyah dulu..beli makanan kat luar..haha...prmpn aku xtau..haha

Mark-yoeS said...

lek yeah cik izza tamparuli...
masuk keje nanti..ramai nyer nak cari umah sewa...lagi2 orang klcc...gaji beso..takder hal nyer...

izza` said...

haha. arep, maybe kalo ak org smnjg gak x kesah. leh dlu hangkut kipas, tilam etc. ni ak dr sabah kot. limited ar brg nk bwk. n time constraint. x sempat la nk g shopping kt ikea lagi baru2 pindah nnt (ceh demand, nk ikea gak tu haha) pape pn, thnks for the reminder, will keep that in mind.

oh matyo, harap2 lah gtu. lg harap member2 sndri cpat dpat offer KLCC gak uhu~

John Emmanuel Edmund said...

oh man.. 27 comment.. tired reading all the comments dy man.. haha.. but hw la can ppl ffk like that.. xpe.. now things da ok kan.. good luck starting work tomorrow..

kasanova said...

em, kat Taman Dato ahmad Razali, rm760 permonth, fuly furnish. 3 bed. Kat jalan ampang. Tapi, jammnye, omy gosh... Naik motot mcm haku sesuai la. Nahek keter, ko kuar kol 6.30 la jwpnyer. KLCC ngn taman tu, nek motot, 10 minit je. Rmh sekangkang kere. Tp oklah kan kalau budak bujang duduk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...