Saturday, December 5, 2009

Teambuilding Itu Seronok Juga


Aritu. Aku gi PDB Teambuilding. Dkat Excel Training & Country Resorts, Lenggeng, Negori 9. 23-25 Nov 2009 lepas. What I've went thru tak penting la kan. But I'd like to share some of the knowledge I've newly gained la. Menarik. Kalau tak menarik aku memang tak dengar haha.

Excel Training & Consultancy ni, walaupun nama tempat dia ada 'Country Resorts', tapi takde la gah mane. Serba sederhana je. Tapi tempat dia luas. Our teambuilding (outdoor) activities termasuklah Paintball, jungle trekking 3km++ yg lepas bukit ke-3 tu ada air terjun kat puncak nya, berakit2, swimming ke dasar swimming pool carik botol berisi pasir (sgt happy sebab dah lama tak swimming!), flyingfox & macam macam lagi lah! Tak tipu best!

I hate motivational talks. I feel that its ineffective & takde kesan pun. Paling2 dia bagi kita semangat yg berkobar2, tapi lepas few days kita balik la ke tabiat lama kita. Kan? I never believed in it. But maybe jugak sebab tu Tuhan tak bukak pintu hati aku untuk terima ilmu tu kot - dah mindset aku. Tapi. Time timebuilding, I believe I DID learn & practice at least 1 thing.

Penceramah semua memang best2. Kelakar. Dan tak lupa dengan selingan lawak2 'dewasa' yg membuatkan anak dara sorg ni banyak terkedu. Teambuilding ni melibatkan orang2 dari PDB from all various levels, dari General Manager ke Seeding yang baru masuk kerja 13 hari (kira aku bukan la paling junior, walaupun paling muda hehe). Ada dalam 40+ orang dalam teambuilding batch 17 ni. Mostly orang2 yg dah kahwin & ada anak la. Yang bujang2 ni la terpinga2.

The best thing was, to be in the same room, mendengar motivational talk dari none other than Dato' Dr Hj Fadzilah Kamsah sendiri. The Managing Director of Excel Training. He asks to be called Haji je. It was like.. omg.. I watched him in TVs since kecik kot. & my dad admires him. It was like a dream to be standing & talking to him, live. His talk was the best la. Disamping lawak2 dewasa, memang setiap apa yang dia cakap tu ada ilmu. Pastu. Dia ni pandai baca keperibadian orang - dari nama, birthday, tulisan, tapak tangan, & ciri2 fizikal lain. It may not be accurate, but its berdasarkan kajian. & mostly, i rasa quite right!

Just to share with you all lah kan, some of it yg I ingat..

Mengikut tangan..
  • Kalau anda lelaki, tengok tangan kanan. Kalau anda gadis cun, tengok tangan kiri. Khunsa wallahualam.Tegakkan jari2 tangan anda (mcm kat gamba nieh).
  • Haji kata. Kalau jari kelingking (5) lagi rendah dari ruas ke-2 (dr bwh) jari telunjuk (2), (ruas tu yg lipat2an kat jari tu), awak tuh BOROS! haha. If jari manis lagi tinggi, tahniah, anda penjimat/pandai simpan duit. Sila consider bila cari bakal bini/husband ye
  • Kalau jari manis (4) lagi rendah dari jari telunjuk (2), awak nih lembut hati. Else, keras/kuat - kurang paham gak maksud dia kuat ni.
Mengikut tarikh kelahiran..
  • Kalau lahir bulan ganjil nih (Jan, Mar, May, Jul, Sep, Nov), orang nye pendiam sket, & cam suka bersendirian - ske duduk bilik je, x kuar hangout sgt etc
  • Kalau lahir bulan genap (Feb, Apr, Jun, Aug, Oct, Dec), orang nye bising! (haha). agak huha la. dan suka berkawan kawanan.
  • Tapi untuk kamu yang haribulan nya 18-23, kamu ni makhluk dua alam (bukan bapuk ye). Means kamu ni dua2 pun boleh. Sorg2 boleh. Suka berkawan jugak. Flexible lah in most perkara. Mana2 pun boleh~
  • Kalau lahir bulan Feb, Apr, May, Aug, Sept, Nov & Dec, kamu nih keras. In a good way la, bukan keras degil tuh. Cam. Once u've set ur mind, memang susah da orang nak pengaruh u.
  • Dia cite banyak gak about sifat2 orang setiap bulan2 tu, tapi I sempat take note on mine (Apr) & bulan2 yg menarik (untuk dijadikan reference bila carik calon suami haha!
  • April - Aggressive (wah?). Laju (tapi aku cam selalu kalah je pecut 100m). Active. Outdoor. Cepat buat keputusan tapi cepat juga menyesal (Kak Syiken kata "betul!, Izza ni cepat je decide nak beli barang, tapi lepas tu ckp "eh ape sawan aku beli barang ni"") haha
  • July - Penyayang. Sangat baik. Sensitive
  • October - Tak banyak karenah. Mudah berkawan. Orang baik. Tak suka gado2. (psal macam takde kenal orang bday Oct? eh. Hannah! omg. betul! Hannah yg tak suka gado2 & tak bnyk karenah! saje up kan saham Hannah kan, LOL)
Mengikut tulisan..
  • mesti tulisan kecik untuk tengok nih!
  • tulisan condong ke kiri - suka bersendirian
  • tulisan condong ke kanan - mudah berkawan
  • pastu banyak lagi actually Haji cakap. Haji cakap sy unik sbb sy tulis condong ke kiri, tapi signature condong ke kanan. Haji tanya sejak bila signature tu, sy ckp since darjah 6 kot. Tiba2 Haji cakap ppuan ni, miang dia mula bila berumur 13 tahun. erk! yg lelaki lak miang nya lambat sket, tapi miang nya miang betol! haha (jap. tak faham ape kaitan umur tu ngn signature sy)
Mengikut physical appearance..
  • bulu kening tebal (yg bercukur tak kira) - tegas. keras. extreme
  • dahi luas - banyak berfikir, pandai (Haji kata cari lah suami berdahi luas)
  • dahi sempit - pandai (takkan la dia nk ckp bodoh kn), tapi tak bnyk berfikir, cuai
  • bibir tebal - cakap berlapis
  • bibir nipis - cakap direct takde Indah Water tapis2
  • dagu tajam - manje. ngade2. susah buat keputusan
  • dagu bulat - stable, hebat (uih?), pandai cakap
  • tahi lalat di dada kanan / pipi (mana2) - pengasih. penyayang. rasional.
  • tahi lalat di bahu kanan - yang bertanggungjawab menjaga parents
  • tahi lalat di bahu kiri - yang dibebani masalah keluarga
Dan banyak lah lagi. Haji pun ada share doa2 yg baik untuk dijadikan amalan harian, dan juga tabiat/sunnah yang kita boleh cuba praktikkan. Some memang kita dah biasa dgar. Tapi mari lah kita sama2 cuba amal kan mana yang boleh ye :)
  • Bila masuk rumah, bagi salam, even if takde orang kat rumah. Sebab syaitan mmg menunggu dkat pintu masuk. Berilah salam, & masuk dengan kaki kanan.
  • Bila nak masuk toilet, guna kaki kiri lak, sebab tandas tu kotor. Tempat syaitan lepak. Keluar rumah pun ngan kaki kiri.
  • Bila tido, tido lah menyiring ke kanan. Sebab jantung kita kat belah kiri. Kalau himpit kiri, nanti jantung kite tak pumping ngan baik. Also, baik untuk penghadaman, sebab usus besar bnyk proses dkat belah kanan. So bila anda tido menyiring ke kanan, dinner anda pun bergolek ke kanan usus kite.
  • Lelaki. Pls. Walaupun anda ada hos, tolong kencing duduk. Haji kata statistik mengatakan lelaki banyak batu karang punca nya dari kencing berdiri.
  • Ppuan pun. Bile kencing tu, urut2 bahagian pusat ke bawah, untuk tekan keluar habis kencing tu. Also untuk elak kencing tak lawas.
  • Bila berak (oops). Or pangsai (in hokkien), condong kan badan ke kiri sambil tangan kiri mengurut2 perut kat kiri tu. Lentok lah dengan kepala sekali untuk lagi feel, sambil tangan kanan di atas kepala. Memang agak kelakar pose nih. Tapi Haji kata this helps in melancarkan pangsai anda. Katanya dia dah amalkan since dia umur brapa tah. Tapi berpuluh tahun gak la. Sebab nye, dkat kiri ni hujung usus kita, tahek berkumpul kat sana la before keluar dari anus. Bila kita urut2, bertambah lancar la proses pelancaran tahek ituh, dan sukses lah pangsai anda.
  • Banyakkan membaca. Cuba amalkan seminggu/sebulan sekali, bawak anak2 anda, dengan mak bapak anak2 anda tu sekali, ke kedai buku, beli 1 buku sorang satu. Nak kena start gak dah ni. Asyik beli magazine je. Hurm. Tapi haritu aku balik Kelantan, aku bawak gak cousin2 kecik aku yang darjah 3, 4, form 1 & 2 gi Popular. Suh diorang pilih buku - mesti buku english! Sebab mak derang complain dak2 nieh English sume kureng. Seronok2. Camni kot perasaan ibu bapa seronok tengok anak baca buku yg diorang belikan, takde rasa terbazir.
Dan.. Cukup lah ceramah motivasi aku pagi Sabtu ni. Sebenarnye bangun awal pun sebab my babe Anies came for sleepover last night. Dia ada interview kat KL Sabtu pagi ni. So lepas Subuh tadi dah tak tido, borak2 ngan Anies. Bila Anies dah pi, takleh tido balik da pun, so membebel la kat blog.

So. Hope saudara saudari ada ilmu baru yang dipelajari dari post kalini - sungguh ilmiah rasa post aku, for the 1st time haha! Renung2kan, & selamat beramal! :D

Note: Someone recommended me to play this quiz in fb. I think its pretty accurate - as in, related to what Haji had really mentioned in class. Have a try! Kajian Dr Fadzilah Kamsah Tentang Sifat Manusia Mengikut Bulan Kelahiran Quiz in Facebook.

8 comments:

mashimarossa said...

sangat membina post neh~`
tapi yang bulan 9 = pendiam?
yes, saya memang pendiam~`
ngaha~`

oYaMa said...

wahh..cam manyak betul la..aku jun~ berkawan? hehe..betul2..

kalau lahir 30hb apa lak? wiwi~

sWeetyaNies said...

penat aku nk phmkan post ko nih..nk check boros ke idak..tp cam ye jer...
ngeh3...
by the way..post yg membina...
mesti golongan ilmuan ponk akan p blog ko bace post2 ilmu..
ha ha ha

izza` said...

ahah. saa diam gak kn bile dgn org baru? ehe dgn yg da knal lama je mulut die cm bullet train. alaa rindu la saa! :'(

oYama. 30hb. ikut la sifat2 org jun kot. ntah. haha. g try quiz kt fesbuk tuh!

aNies. kene start jimat2. kenduri nk kene buat grand2. para dayang2 dpat tido hotel okeh? nghiahaha. malangnya, post ilmiah ni mcm er.. baru 1 daripada 4 bulan yg ak start blogging kot hihi

MNM said...

Wow.very gud post u got there.

Mengikut tangan
Result: yes yes.jari no 5 lagi tinggi ruas jari no 2.. :) and jari no 4 lagi tinggi dari no 2.haha

Mengikut tarikh kelahiran
Result: 1. Org nye bising 2. Makhluk dua alam 3.Keras?

Tulisan
Tak dapat nak analyze

Physical Appereance
Malas nak analyze :P

And i took the quiz in Facebook..the result is ..
Sangat setia dan pemurah Bersifat patriotik Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa Bercita-cita tinggi Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi Seronok didampingi Suka bercampur dengan orang Suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur Tidak pandai berpura-pura Cepat marah Perangai yang berubah-ubah Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi Benci pada kongkongan Suka berlawak Pandai buat lawak dan berfikiran dengan logic..LoL

Fyi,i've met him when I was in form 5.Haji datang my school (sekolah lama die jugak) bagi talk and yes,it was truly awesome! ntah bila lagi dapat dengar ceramah haji..

p/s: tips2 kamu tulis tu 'dewasa' btol la.haha.tp mmg berguna. :)

Naaim

izza` said...

LoL. glad u find it amusing Naaim :D

the-sylver-shooter said...

kencing duduk...kencing duduk...kencing duduk...kencing duduk...
baeklah!! saya cube!! thanx sis for the info..

Sam Type R said...

Masa nie gue Di MITCO deh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...