Sunday, March 7, 2010

The Pedagangs @ Mount Kinabalu : post-2


Sari berita lambat seminggu:

Sekumpulan 16 longgok orang dari Kuala Lumpur telah ke negeri Sabah Di Bawah Bayu untuk mencuba nasib mereka memanjat gunung tertinggi di Asia Tenggara ini, iaitu Gunung Kinabalu *tepuk tepuk*

Oh tapi before that meh la I cite our situation.

Khamis 25/2
The day before kerja la as usual. Balik ofc packing2, kul 12++ jugak tido. kul 4 bangun dah, need to be in KLIA by 6 camtu since our flight is at 7.30am. Huargh... oke tido 4 jam je. Pastu dalam plane bukan boleh tido sangat pun.

Oh oh. A funny thing happened. I dah la ngan muka sememeh, pakai tshirt souvenir dr London yg murah tu, with track bottom & kasut sukan nye naik flight tu kan. Tiba tiba, just before landing, a stewardess came with a neatly folded tissue paper & senyap2 passed to me saying "miss, my colleague bagi :)" - I was like, bile mase I mintak tissue toilet pulak nieh?


So.. Iyea.. Oke.. I can be attractive eventho in total selekeh-ness la jugak kaaan? LOL. Good try Mr Steward. Walaupun gaji anda memang menarik, tapi you presented urself on a tissue! :p

Neways. Sampai2 je KK. We terus shoot to Kundasang. Had lunch - roti! epal! mineral water! pergh... and started our walk up at about 3pm - which is extremely late to start-climb kot. Usually ppl start climb at 8-10am. So that can get enough rest dkat Laban Rata tu. Memang gamble lah kami. Dengan hujang bagai nye lagi kan. Initially I bertekad nak pikul backpack I all the way up myself. Most of the girls dah bagi porter awal. Bajet tough la kan. But I gave up on the 4th kilometre. Baju & beg dah lembab2 kene hujan - total selekehness & kerimasan la. So on the 4th km, I called the porter dah utk tlg angkat ngee...

Exhausted? Yes. Hungry? Yes. Rasa nak muntak asyik makan energy bar. Bekalan air pun dah habis, terpaksa minum air tak berawat dr tangki. Another 2km to go. Time ni dah mula dugaan mental. Rasa memaki hamun diri ape sawan gi panjat gunung ni.

1km to go. The air is getting thinner. Guy friends yg smokers memang kaput gile, the girls gelak2 je tengok drg tersemput2 - nak pitam lah, nak muntah la. Tapi tak tipu a few times rasa OMG.. Nak give up dah. I just cant do it dah. Time ni memang dah malam buta tak nampak apa, memang jalan berbekal kan head torch je. Oh Tuhan je tahu bertapa siksa nye rasa time ni...

6km of walking up & we're in Laban Rata. at almost 11pm! 8 *ucking hours by God!

So by 12 midnight baru tido.

Friday 26/2
2am dah kene bangun! ugh... & kitorg tak turun ke bawah (which took about another 200-300m je kot, tapi the path is hilly, so mmg berkira gila nak turun utk bfast, n naik balik) so we ate energy bars je. 2km je pooon nak naik g puncak tuu kaaaan. We were the last team to gerak ke puncak, about 3.30am.

Sekali nya. 2km ni la cabaran. pergh.. I tot I could never make it lah. Gelap bagai, & you only see other ppl's head torch bergerak dr hujung gunung sana. pergh.. tinggi gila... & after about 500m walk, kena start pakai tali dah - kalo tak, jatuh guling2 masuk gaung lah kau. Took us about

Pendek cer. I reached the peak. 8th km tu. But I didn't went to Low's Peak - which was another 300m je kot. I swear if I forced myself lagi, betis i dah hilang kot lepas tuh. Sure dah tak boleh turun dah. So I waited dkat puncak tu sambil tunggu the others naik to Low's Peak kan. Ambik scene pics. & tido. Ha ah I slept on the puncak Gunung Kinabalu. Siapa pernah buat wey?

Time turun balik Laban Rata from puncak tu lagi dugaan wey. mcm buat abseiling i tell u! pergh...

About 11am sampai la Laban Rata tu balik. Mandi2, pack2 stuff, makan sikit. & ready to go down dah. which took us 4 hours of lenggang kangkung (bcos beg semua dah campak ke porter) to reach the Timpohon's Gate. dah petang daah.. tapi had to wait for others, so by night jugak baru gerak balik KK.. PENAT GILA!

Saturday 27/2
Ingatkan most tak nak pergi dah pulau. But tup2 semua pergi jugak, excluding two bosses la, yg rent a car & went jalan2 sndri. Mmg best gila. Never knew pulak I macam ada sawan with corals. boleh berenang sorg2 without life jacket etc ke tengah2 laut tu. Nasib tak cramp kaki walaupun semua jalan macam ketam, especially bila jumpa tangga.

Balik dari pulau, shopping2 kat Phipliphine market. & later BBQ at my hse.

Sunday 28/2
Gaya Street in the morning. & flight back to KL by 12.30noon. THE END.

Oke nampak sangat report pemalas. Malas nak pilih2 gambar. Korg tengok je la dari sini yek : http://www.facebook.com/album.php?aid=148371&id=550683194&l=57509b2416
note: jgn gatal2 nak add kalo kite tak kenal.

4 comments:

ururules said...

how much eh, you abis untuk panjat genung kenabalu tuh? rase tercabar nih.. mahu pergi menmanjat juge..

ururules said...

oh.. one more thing... ade pacat tak? lol! geli geli!

profwacko said...

Woow... experience of a life time.
Ade peluang nak daki gak laa gunung tuu someday.

izza` said...

no no xde pacat. i think about RM300++, for the 2D 1N trip to Mount Kinabalu. & i heard the fees gonna increase by March.

yup2 its a nice experince. and for non-pencinta gunung like me, CUKUP LAH SEKALI TU! xde sawan aku nak naik lg dah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...